Ενημέρωση

Ιστορικών διαστάσεων για τα δεδομένα της Φλόριντα αποδεικνύεται ο κυκλώνας Ίαν, που έχει ισοπεδώσει από χθες Τετάρτη (28.09.2022) νοτιοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ.

Άνεμοι 185 χιλιομέτρων σαρώνουν την περιοχή, η θάλασσα έχει βγει κυριολεκτικά στη στεριά, 20 άνθρωποι αγνοούνται και περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. 

Ο ισχυρός κυκλώνας Ίαν με πολύ ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσε «καταστροφικές» πλημμύρες. Οι εικόνες από τη Φλόριντα των ΗΠΑ είναι πραγματικά συγκλονιστικές, ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν πραγματική μάχη για να βοηθήσουν όσους περισσότερους πολίτες είναι δυνατόν.

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, δέντρα έπεσαν, σπίτια έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει… Παντού νερό! Υπήρξαν μάλιστα αναφορές στα social media ότι με την θάλασσα να έχει βγει κυριολεκτικά στη στεριά, κάποιοι είδαν δίπλα τους ακόμα και καρχαρίες. 

Ο κυκλώνας Ίαν έφτασε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Φλόριντα, και συγκεκριμένα πάνω από το έδαφος κατά μήκος της ακτής Κάγιο Κόστα στις 15:05 (τοπική ώρα· στις 22:05 ώρα Ελλάδας) με ανέμους ταχύτητας ως και 185 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων (NHC), προκάλεσε «καταστροφικές» πλημμύρες. 

Το ακραίο φαινόμενο, που είχε φθάσει στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, υποβαθμίστηκε και κατατάσσεται πλέον στην Κατηγορία 2, όμως παραμένει καταστροφικός. 

Το πέρασμα του κυκλώνα Ίαν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και σε νοσοκομείο του Πορτ Σάρλοτ. Η οροφή του θαλάμου εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με γιατρό που εργάζεται εκεί, κατέρρευσε και πλημμύρισε.  

Η Δρ Birgit Bodine δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι τα χαμηλότερα επίπεδα του κτιρίου πλημμύρισαν επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο άρρωστοι ασθενείς – οι οποίοι είναι όλοι σε αναπνευστήρες – έπρεπε να απομακρυνθούν σε άλλα μέρη του νοσοκομείου. Βίντεο που ανέβηκε στα social media δείχνει τους πλημμυρισμένους διαδρόμους, κουβάδες παντού.

Πηγή: newsit.gr