Ενημέρωση

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 η τότε ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι.

Η έναρξη πτήσεων υδροπλάνων στην Ελλάδα μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα στις Μαλδίβες της Ευρώπης, εκτιμά το Spectator, το βρετανικό περιοδικό που κυκλοφορεί από το 1828 και θεωρείται το μακροβιότερο στον κόσμο. 

                                                                                                                

«Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός υποψήφιος για υπηρεσίες υδροπλάνων, με ένα αρχιπέλαγος περίπου 3.000 νησιών και 9.000 μίλια ακτογραμμής, είναι ο ιδανικός υποψήφιος για υπηρεσίες υδροπλάνων», σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Spectator.  Οι  Μαλδίβες, οι οποίες έχουν τα μισά νησιά, το να ταξιδεύεις με υδροπλάνο προς το ξενοδοχείο σου ή ένα εστιατόριο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.  

Τα υδροπλάνα δεν είναι κάτι νέο για την Ελλάδα, αφού τα πρώτα από αυτά είχαν προσγειωθεί στις ελληνικές θάλασσες τη δεκαετία του 1920, με τις πτήσεις να σταματούν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία προσπάθεια για την αναβίωσή τους στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σταμάτησε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι γραφειοκρατικές δυσκολίες καθυστέρησαν πολύ, αλλά τώρα οι υπηρεσίες είναι σχεδόν έτοιμες.

Οι δύο βασικές εταιρείες που προηγούνται στην προσπάθεια για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα είναι οι Grecian Air και Hellenic Seaplanes. Όπως αναφέρει το Spectator, οι πρώτες πτήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα με το πρώτο υδατοδρόμιο στην Κέρκυρα, ενώ περίπου 30 νησιά έχουν κάνει αίτηση για τη δημιουργία υδατοδρομίων, μεταξύ αυτών η Χάλκη, η Σύμη, η Τήλος, η Κάρπαθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Λευκάδα και το Μεγανήσι. 

Ανάμεσα στα νησιά που αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά από την έναρξη των πτήσεων των υδροπλάνων είναι η Τήνος, η Σίφνος και η Αμοργός, καθώς και οι Παξοί, η Ιθάκη και το Μεγανήσι. 

Ακόμα και σε νησιά όπως η Ρόδος, όπου προσγειώνονται κανονικά αεροπλάνα, η είσοδος των υδροπλάνων θα διευκολύνει την πρόσβαση σε άλλα μέρη του νησιού, που είναι πιο μακριά από το αεροδρόμιο. 

Αλλά και άλλοι προορισμοί αναμένεται να ωφεληθούν, όπως για παράδειγμα η Καρδαμύλη στην Μάνη. Το κόστος για  πτήση με υδροπλάνα θα είναι σχετικά προσιτό. 

Πηγή: moneyreview.gr

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα.