Ενημέρωση

Η γυναικοκτονία είναι οι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους , οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές από ιδιώτες ή δημόσιους φορείς . Ο όρος περιλαμβάνει τη δολοφονία γυναίκα ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, το βασανισμό ως εγκλήματα για λόγους τιμής.  Η λέξη γυναικοκτονία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1820 έως το 1830. Πυρηνικό αίτιο οι διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων που εμφανίζονται σε κάθε κοινωνία . Ο παγκόσμιος οργανισμός  Υγείας δίνει το δικό του ορισμό για τη συντροφική του βία την οποία ορίζει ως οποιαδήποτε συμπεριφορά στα πλαίσια μιας στενής σχέσης η οποία προκαλεί σωματική , ψυχολογική ή σεξουαλική βλάβη. Η κακοποίηση παίρνει συγκεκριμένες μορφές όπως η σωματική βία , η ψυχολογική βία, η λεκτική  βία, η παραμέληση και η οικονομική ανέχεια.

Η σωματική βία κυμαίνεται από σπρωξιές ,μελανιές ακόμα και φόνο. Η ψυχολογική βία κυμαίνεται από σοβαρή ψυχολογική βλάβη. Κάποια κίνητρα είναι ο θυμός , το μίσος , η ζήλια και η αναζήτηση της ευχαρίστησης. Σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΗΕ το 58 % των δολοφονημένων γυναικών ήταν νύν ή πρώην σύντροφος.

Το κίνημα metoo που ακούγεται στις μέρες, ο ρόλος τους είναι να συλλέγει πληροφορίες σεξουαλικής παρενόχλησης ,κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας ,δράσεις για την καταπολέμησης της. Αφορά επίσης τη δημοσιοποίηση υποθέσεων σεξουαλικών κακοποιήσεων στην Ελλάδα. Η σιωπή δεν προστατεύει τα θύματα. Ενώστε τις δυνάμεις σας και τις φωνές σας για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο.