Ενημέρωση

Ο Εθελοντικός Σύλλογος ΛΑ ΦΑΜΙΛΙΑ ΠΑΙΔΙ διοργανώνει μια ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ αφιερωμένη στα ΠΑΙΔΙΑ. Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 4/12 στις 11:00 το πρωί, στο ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ!!

Άγχος αποχωρισμού στο νηπιαγωγείο; Και όμως μπορεί!

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρατηρούμε συχνά στα ίδια μας τα παιδιά, αλλά και στους μαθητές μας ως εκπαιδευτικοί, να δυσκολεύονται να

αποχωριστούν τους γονείς τους, να κλαίνε κατά την παραμονή τους στη σχολική τάξη και να μη δέχονται οποιαδήποτε παρηγοριά από τους εκπαιδευτικούς.

Το να κάνεις νέους φίλους σε μια τάξη γεμάτη άγνωστα πρόσωπα μπορεί να είναι τρομακτικό, ειδικά για ένα παιδί που μπορεί να είναι συνεσταλμένο από τη φύση του.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΜΩΡΩΝ

Στα βρέφη γύρω στην ηλικία των 6 μηνών  αρχίζει η εισαγωγή στερεών τροφών. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται η μέθοδος από πληθώρα γονιών. Σε αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούμε  κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές. Απλά το βρέφος κρατάει μόνο του το κομμάτι που είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Πως να αρχίσετε αυτή τη μέθοδο? Καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα την παιδίατρο σας , για να ενημερωθείτε τι θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το μωράκι σας. Επίσης η σίτισης πρέπει να γίνεται μαζί με όλη την οικογένεια διότι τους δίνεις την αίσθηση ότι τρώει  χωρίς περιορισμούς. Επίσης πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το βρεφάκι κάθεται με στήριξη , βάζει χεράκια στο στόμα και δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές. Να δίνετε τροφές χωρίς αλάτι και ζάχαρη. Κατάλληλα τρόφιμα είναι τα πράσινα λαχανικά ,το μαρούλι, το αυγό ,το ψωμάκι  και η μπανάνα και να είναι καλά μαγειρεμένα. Τα οφέλη αυτής της μεθόδου είναι ότι το μικρό μας εξερευνά τις αισθήσεις , αισθάνονται την τροφή ,την υφή ,την γεύση και την μυρωδιά. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρεφάκια που τρώνε υγιεινά έχουν μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας. 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου baby – led weaningΧωρίς καμία αμφιβολία η μέθοδος baby – led weaning θα οδηγήσει σε ακαθαρσίες στο πάτωμα, στο τραπέζι και την καρέκλα που ακουμπούν τα βρέφη. H απαλλαγή από την παρασκευή του γεύματος δημιουργεί  θέματα και ανάγκες για καθαριότητα. Παράλληλα τα βρέφη  μπορεί να δυσκολεύονται να μασήσουν καλά το ψημένο κρέας που αποτελεί την κύρια πηγή σιδήρου για τα παιδιά.  Αν κάποιο μέρος του φαγητού καταλήξει στο πάτωμα αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν από ένα είδος τροφής.  Ο σίδηρος είναι θεμελιώδους σημασίας στην ανάπτυξη του παιδιού επομένως είναι σημαντικό το βρέφος να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες.

Σε περίπτωση που το βρεφάκι μας έχει κάποια αλλεργία ή έχει γεννηθεί πρόωρα, καλύτερα να αποφύγετε την μέθοδο και να συζητήσετε με την παιδίατρο σας αν μπορείτε να την δοκιμάσετε.

Η Πηγή που χρησιμοποιήθηκε είναι από το paidiatros.com

 

 ΜΑΡΙΑ ΣΙΝΚ ( ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ)

Στη δεκαετία του 1940 ο Abraham Maslow μας πρότεινε ότι ο άνθρωπος το μόνο που χρειάζεται είναι η αγάπη. Αναζητήστε την αγάπη σε όλες τις πιθανές μορφές και πείτε ένα ευχαριστώ σε όσους είναι ήδη δίπλα σας στους φίλους ή στην οικογένεια σας. Αναζητήστε την αγάπη σε όλες τις πιθανές μορφές και πείτε ένα ευχαριστώ σε όσους είναι ήδη δίπλα σας , στους φίλους ή στην οικογένεια σας. Αγαπήστε , φροντίστε ,δώστε αγάπη στον εαυτό σας , δώστε του στοργή ,αποκτήστε νόημα στη ζωή σας. Όταν αισθανθούμε αγάπη και ότι μας εκτιμάνε ,τα συναισθήματα αυτά συνολικά μας βοηθάνε να ανέβουμε πιο εύκολα στην πυραμίδα αναγκών του Μaslow. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως μόνο αν αισθανόμαστε αγάπη και μπορούμε να πετύχουμε την αυτοπραγμάτωση. Μόνο οι άνθρωποι , οι συνειδητοποιημένοι μπορούν να προσφέρουν υγιή αγάπη. Η αγάπη είναι μια δύναμη που κάθε άνθρωπος πρέπει να λάβει. Η λήψη και η γνώση της οδηγεί σε αυτοπραγμάτωση.

Η ιεραρχία των ανθρώπινων αναγκών είχε 5 βήματα . Στη βάση της βρίσκονται οι βασικές ανάγκες όπως οι βιολογικές ,ασφάλειας και προστασίας ενώ στην κορυφή βρίσκονται εκείνες που σχετίζονται με το ανήκειν ,αυτοεκτίμηση και αυτοπραγμάτωση. Η αγάπη είναι μια βασική ψυχολογική προυπόθεση για να αναπτύξουμε ικανότητες , η αγάπη μας εμποδίζει να βιώσουμε νευρωτικά συναισθήματα , να μειώνει τους φόβους μας. Η αγάπη είναι θεμελιώδες στοιχείο , οι άντρες και οι γυναίκες  που έχουν πετύχει την αυτοπραγμάτωση δεν επιδεικνύουν εγωιστική συμπεριφορά.  Με την αγάπη ο κόσμος χάνεται από την εχθρότητα και την καχυποψία.

 

Πηγή : psychologynow 

 

 

Άν νιώθεις μέσα σου άδειος , να ξέρεις ότι κανείς δεν είναι μόνος. Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση του κενού. Τα συναισθήματα που έχεις όταν νιώθεις άγχος , στεναχώρια  , κατάθλιψη , ενοχή , ντροπή  και θυμός. Αν έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου, πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό για να δεις τι το προκαλεί αυτό και να σου δείξει τρόπους διαχείρισης. Αρχικά τα βήματα  είναι τα εξής : θα πρέπει με καλοσύνη και συμπόνια προς τον εαυτό σας να παραδεχτείτε να καλύψετε το κενό σας με τρόπους που σας πάνε πίσω, εξερευνήστε τον εαυτό σας , τα όνειρα σου και τις επιθυμίες σας,  Φωτογράφισε τον εαυτό σου , πως δείχνεις , πως νιώθεις , σημείωσε τα συναισθήματα σου , αποδέξου τα χωρίς να καταφεύγεις σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Πρέπει να ενθαρρύνεις τον εαυτό σας και να εστιάσεις στο θετικό συναίσθημα και απέβαλε αρνητικές σκέψεις . Προσπάθησε να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη και ηρεμία στη ζωή.