Ενημέρωση

ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΓΟΝΕΑ

Η αυτοεκτίμηση είναι σύνθετη λέξη που αποτελείται από τον εαυτό και την εκτίμηση.Είναι ο βαθμός στον οποίο σεβόμαστε ,εκτιμούμε και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Η αυτοεκτίμηση περιλαμβάνει την αυτοπεποίθεση ,η πίστη στις ικανότητες μας. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ψηλή ή και χαμηλή. Η ψηλή αυτοεκτίμηση είναι η αγάπη ,ο σεβασμός ,η φροντίδα και η αποδοχή. Αναρωτούνται πολλοί εάν η αυτοεκτίμηση συνδεέται με τον ναρκισσισμό. Η απάντηση είναι πως όχι διότι ο ναρκισσισμός είναι η παθολογική αγάπη προς τον εαυτό μας η οποία συνοδεύεται από εγωκεντρισμό. Κατά βάθος κρύβεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η δυσκολία δεσμών. Η αυτοεκτίμηση εκδηλώνεται με την φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση εκδηλώνεται με έλλειψη σεβασμού ,εκτίμησης προς τον εαυτό μας και αίσθημα δυσαρέσκειας.Επίσης,εκδηλώνεται με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ,η ανορεξία ,το άγχος και οι φοβίες.Σημασία έχει να δούμε πότε και γιατί δημιουργείται. Όταν το βρέφος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πια ένα με τη μητέρα του και αρχίζει να σχηματίζει και την αυτοεικόνα του.Όλα ξεκινάνε από τους 12 μήνες μέχρι και την εφηβεία. Οι παράγοντες που καθορίζουν την αυτοεκτίμηση είναι η σχέση παιδιού με φροντιστές,η σχέση του γονέα με τον εαυτό του,η ταύτιση του παιδιού με τους γονείς και η σύγκριση με τους άλλους.

Όσο μεγαλώνει το παιδί ,σημαντικό ρόλο στη ζωή του έχει η προσωπικότητα καιη συμπεριφορά των γονέων.Αν τον φροντίζουν ,τον στηρίζουν ,το παιδί σχηματίζει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του. Στην εφηβεία ειδικά ο έφηβος χρειάζεται να πάρει πρωτοβουλίες ,το σώμα του αλλάζει .Ο ρυθμός ζωής, ο τρόπος αλλαγής καθορίζουν την εξέλιξη του

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ? Με διάλογο ,με συζήτηση ,με προσπάθεια να καταλάβουμε το παιδί και να το στηρίξουμε ,το παιδί δείχνοντας ότι πιστευουμε σε αυτό και ότι είμαστε εδώ να τον ενημερώσουμε για πράγματα που δεν γνωρίζει.Σε περίπτωση που δεν έχουμε σωστή επικοινωνία ,τότε ζητάμε την βοήθεια του ειδικού για να ανακαλύψει και να αγαπήσει τον εαυτό του.

Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ PAIDIATROS.GR

ΜΑΡΙΑ ΣΙΝΚ (ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ)