Ενημέρωση

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΜΩΡΩΝ

Στα βρέφη γύρω στην ηλικία των 6 μηνών  αρχίζει η εισαγωγή στερεών τροφών. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται η μέθοδος από πληθώρα γονιών. Σε αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούμε  κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές. Απλά το βρέφος κρατάει μόνο του το κομμάτι που είναι κατάλληλο για την ηλικία του. Πως να αρχίσετε αυτή τη μέθοδο? Καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα την παιδίατρο σας , για να ενημερωθείτε τι θρεπτικά συστατικά χρειάζεται το μωράκι σας. Επίσης η σίτισης πρέπει να γίνεται μαζί με όλη την οικογένεια διότι τους δίνεις την αίσθηση ότι τρώει  χωρίς περιορισμούς. Επίσης πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το βρεφάκι κάθεται με στήριξη , βάζει χεράκια στο στόμα και δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές. Να δίνετε τροφές χωρίς αλάτι και ζάχαρη. Κατάλληλα τρόφιμα είναι τα πράσινα λαχανικά ,το μαρούλι, το αυγό ,το ψωμάκι  και η μπανάνα και να είναι καλά μαγειρεμένα. Τα οφέλη αυτής της μεθόδου είναι ότι το μικρό μας εξερευνά τις αισθήσεις , αισθάνονται την τροφή ,την υφή ,την γεύση και την μυρωδιά. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρεφάκια που τρώνε υγιεινά έχουν μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας. 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου baby – led weaningΧωρίς καμία αμφιβολία η μέθοδος baby – led weaning θα οδηγήσει σε ακαθαρσίες στο πάτωμα, στο τραπέζι και την καρέκλα που ακουμπούν τα βρέφη. H απαλλαγή από την παρασκευή του γεύματος δημιουργεί  θέματα και ανάγκες για καθαριότητα. Παράλληλα τα βρέφη  μπορεί να δυσκολεύονται να μασήσουν καλά το ψημένο κρέας που αποτελεί την κύρια πηγή σιδήρου για τα παιδιά.  Αν κάποιο μέρος του φαγητού καταλήξει στο πάτωμα αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν από ένα είδος τροφής.  Ο σίδηρος είναι θεμελιώδους σημασίας στην ανάπτυξη του παιδιού επομένως είναι σημαντικό το βρέφος να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες.

Σε περίπτωση που το βρεφάκι μας έχει κάποια αλλεργία ή έχει γεννηθεί πρόωρα, καλύτερα να αποφύγετε την μέθοδο και να συζητήσετε με την παιδίατρο σας αν μπορείτε να την δοκιμάσετε.

Η Πηγή που χρησιμοποιήθηκε είναι από το paidiatros.com

 

 ΜΑΡΙΑ ΣΙΝΚ ( ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ)