Ενημέρωση

Η Αναστασία Κομνηνού, καθηγήτρια κτηνιατρικής και επικεφαλής του κέντρου περίθαλψης ζώων MOm, εξετάζει μία φώκια στο Αττικό Πάρκο, κοντά στην Αθήνα, στις 30 Νοεμβρίου 2021. REUTERS/Stelios Misinas
STELIOS MISINAS VIA REUTERS

Η Εύη είναι ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών. Πέρασε δύσκολα αυτούς τους μήνες, αφού χρειάστηκε ιατρική φροντίδα, ενώ είχε μείνει ορφανή σε μια ελληνική παραλία. Σήμερα είναι ευτυχισμένης γιατί ταξιδεύει ελεύθερη ξανά στη θάλασσα.

Η Εύη απελευθερώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, σε ένα θαλάσσιο πάρκο στο ερημικό νησί της Γυάρου, στις βόρειες Κυκλάδες, μια περιοχή NATURA 2000, όπου ζουν προστατευόμενα είδη όπως φώκιες, ψάρια και πτηνά.

Σε φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters φαίνεται η Εύη καθώς μπαίνει στη θάλασσα μετά την απελευθέρωσή της σε έναν όρμο της Γυάρου.

Οι μεσογειακές φώκιες, του είδους αυτού (Monachus Monachus), αριθμούν μόνο μερικές εκατοντάδες, με τις μι

Κάτοικοι στο νησί της Εύβοιας βρήκαν την Εύη μόνη σε μια παραλία τον Οκτώβριο, όταν ήταν επτά ημερών. Οι ειδικοί είπαν ότι πιθανότατα βρέθηκε στην ακτή λόγω κακοκαιρίας και χώρισε από τη μητέρα της, ενώ ακόμα θήλαζε. Οι σφοδρές καταιγίδες και οι άνεμοι παρασύρουν συχνά τα κουτάβια - φώκιες στις ακτές, απομακρύνοντάς τα από τις μητέρες τους.

«Ήταν πραγματικά αφυδατωμένη στην αρχή, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο με τις μικρές φώκιες που αποχωρίζονται τη μητέρα τους σε τόσο μικρή ηλικία και οι πρώτες εβδομάδες ήταν κρίσιμες για την υγεία της, γιατί βασικά δεν υπάρχει τρόπος να αντικατασταθεί, να αναπληρώσει το μητρικό γάλα», είπε ο Δημήτρης Τσιάκαλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Φώκιας Μοναχός (MOm), η οποία ανέλαβε τη φροντίδα και τη θεραπεία της Εύης σε κέντρο περίθαλψης.

σές, περίπου 300 - 400, να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο εγκλωβισμός τους από την αλιεία, την ρύπανση, την εξάντληση των διατροφικών πόρων και την κλιματική αλλαγή, απειλεί άμεσα το είδος.