Ενημέρωση

Η σπατάλη τροφής ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 88 εκατομμύρια  τόνοι  φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια.

Παγκοσμίως πετιέται το 40% των παραγόμενων τροφίμων.

Σπατάλη τροφίμων ισούται με σπατάλη νερού ( το νερό που απαιτήθηκε για ένα τρόφιμο που δεν καταναλώθηκε) καλλιεργήσιμης γης ( το χώμα και ο κόπος του γεωργού που καλλιέργησε ένα τρόφιμο που δεν καταναλώθηκε) και ενέργειας (τρακτέρ κατά την καλλιέργεια και φορτηγά κατά την μεταφορά καθώς και άλλες μορφές ενέργεια που απαιτήθηκαν στην συντήρηση του τροφίμου).

Η σπατάλη τροφίμων παρατηρείται στους εξής τομείς

  • Πρωτογενής τομέας ( αγροτική παραγωγή)
  • Τομέας μεταποίησης
  • Τομέας χονδρεμπορίου
  • Τομέας εστίασης
  • Νοικοκυριά

Το 30% των τροφίμων πετιέται λόγω κακής εμφάνισης ή κακής συντήρησης ή αποθήκευσης.

 Απλές καθημερινές λύσεις που μπορεί ο καθένας ατομικά να υιοθετήσει.

  1. Μέθοδος first in first out. Το τρόφιμο που μπήκε πρώτο στο ψυγείο μας πρώτο θα πρέπει και να καταναλωθεί. Μην το στριμώχνετε στο πίσω μέρος του ραφιού δεν θα έχει ελπίδες!
  2. Μεταποιούμε τα τρόφιμα σε σάλτσες , χυμούς, γαρνιτούρες και ότι μπορούμε το καταψύχουμε έγκαιρα για μελλοντική χρήση. Μπορούμε και να το αφυδατώσουμε όπως για παράδειγμα το ψωμί, το κάνουμε φρυγανιά ή γαλέτα.
  3. Φτιάχνουμε λίστα τροφίμων και ιδανικά εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Ψωνίζουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε.
  4. Στα εστιατόρια παραγγέλνουμε ποσότητες που θα τρώγαμε και στο σπίτι μας. Το περίσσιο φαγητό το παίρνουμε σπίτι μας.
  5. Μοιραζόμαστε, χαρίζουμε και προσφέρουμε το φαγητό που δεν θέλουμε σε άτομα που το έχουν ανάγκη.