Ενημέρωση

Σημαντικές αλλαγές στα εμβολιαστικά προγράμματα του επερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα σηματοδοτεί η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η επίσημη έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης του προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech, ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της εμβολιαστικής «φαρέτρας» εφόσον τα υπό μελέτη στοιχεία αποδείξουν ισχυρή αποτελεσματικότητα.

Μάλιστα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών ο EMA θα εξετάζει εφεξής τα στοιχεία μόλις γίνονται διαθέσιμα, ενώ η προβλεπόμενη διαδικασία θα συνεχιστεί έως την συγκέντρωση επαρκών δεδομένων για την επίσημη κυκλοφορία του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως το διδύναμο (ή δισθενές) εμβόλιο στοχεύει αφενός το αρχικό στέλεχος που εντοπίσθηκε στην Κίνα και αφετέρου τα υποστελέχη της Ομικρον BA.4 και ΒΑ.5, τα οποία πλέον «πρωταγωνιστούν» εντός και εκτός των συνόρων της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι σημαντικό, εντούτοις, να υπογραμμιστεί πως παρότι ο Οργανισμός αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα εγκριθούν τον Σεπτέμβριο, είναι παράλληλα ανοικτός και στη χρήση των εμβολίων που προορίζονται για την παλαιότερη παραλλαγή BA.1 κατά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, με το δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά των νεότερων παραλλαγών BA.4 και BA.5 βρίσκονται πίσω στην κλινική τους ανάπτυξη.

Συμφωνία με Moderna

Παράλληλα, όμως, και καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη του φθινοπώρου, οπότε αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες των χωρών σε εμβόλια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπροσάρμοσε τη συμφωνία της με τη Moderna, τροποποιώντας τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Ετσι, οι δόσεις των οποίων η παράδοση είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το καλοκαίρι, τελικά θα περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο του 2022, όταν τα κράτη-μέλη θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετα αποθέματα εμβολίων για τις εθνικές εκστρατείες τους και για την εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων τους για αλληλεγγύη.

Μια σημαντική λεπτομέρεια, όμως, της ανανεωμένης συμφωνίας είναι πως διασφαλίζει ότι εάν ένα ή περισσότερα προσαρμοσμένα εμβόλια λάβουνάδεια κυκλοφορίας, τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν να λάβουν τα εν λόγω προσαρμοσμένα σκευάσματα στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης.

Πρόκειται για 15 εκατ. δόσεις του αναμνηστικού εμβολίου της εταιρείας που, όμως, προς το παρόν δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Πηγή: in.gr